top of page
  • Marta Dušková

Svatý Florián otevře dveře hasičských stanic

Den svatého Floriána letos připadne na sobotu 4. května a otevře některé hasičské stanice ve Středočeském kraji pro veřejnost. Zájemci budou moci nahlédnout do prostor, kam se jindy veřejnost nedostane.

Všechny akce nejsou naplánovány na sobotu a v některých případech je oslava patrona hasičů součástí akcí, které mají dlouholetou tradici.



Den otevřených dveří na územním odboru Mělník se uskuteční na hasičských stanicích v Mělníku, v Kralupech nad Vltavou a v Neratovicích právě v sobotu 4. května v čase od 10.00-12.00 a 14.00-16.00 hodin. Další akce v rámci svátku sv. Floriána jsou v příloze na plakátech.




Svatý Florián je patronem všech hasičů, kominíků, hrnčířů, pekařů a zedníků. Je ochráncem před požáry a velkou vodou, a proto představoval v dřívějších dobách běžný a hojně užívaný námět pro výklenkové plastiky venkovských usedlostí, které měly ochraňovat dům. Dokonce o jeho svátku bylo zakázáno rozdělávat oheň a nosit vodu, aby se v usedlosti nestalo neštěstí. Floriánovo „hasičství" je však třeba chápat v symbolickém slova smyslu jako hašení požáru lidské zloby a nenávisti. Svatý Florián má proto v rukou nádobu vody života, která má hasit vyprahlost a zlo. Všechny ostatní výklady jeho „hasičství" jsou výsledkem pozdějších legend. V souvislosti se sv. Floriánem vznikla i celá řada lidových rčení, za všechny uvádíme například: "Kde pálí ohně žár a vzrůstá hřích a svár, pomocník je nám dán, svatý Florián." 

23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page