top of page
  • Marta Dušková

Upozornění na klamavá označení místa původu potravin

Ministerstvo zemědělství České republiky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce upozorňují na nutnost dodržování požadavků právních předpisů v oblasti informování spotřebitelů o skutečném místě původu potravin.

Upozornění souvisí s naléhavou situací, která se týká celé řady potravin. Na etiketě mají klamavý odkaz na místo provenience, respektive místo původu a spotřebitel je uveden v omyl v oblasti skutečného místa původu potraviny.

Dva základní pojmy země původu a místo provenience je zapotřebí upřesnit, co přesně znamenají.


Za „zemi původu“ potraviny se obecně považuje země, kde byla potravina vyrobena. Pokud její výroba probíhala na území vícero zemí, pak se za zemi původu potraviny považuje země, kde došlo k jejímu poslednímu podstatnému zpracování.


„Místem provenience“ se pak rozumí místo, o němž je uvedeno, že z něj potravina pochází, a které není „zemí původu“ ve smyslu výše uvedené definice. V kontextu výše popsaného tak může být místem provenience například město, region, skupina zemí apod.

Základní pravidla stanoví Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 ze dne 25. října 2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům (dále jen „Nařízení“), dle něhož obecně nesmějí být informace o potravinách zavádějící, a to mimo jiné, pokud jde o místo provenience.


Ministerstvo zemědělství České republiky, Státní zemědělská a potravinářská inspekce i Potravinářská komora České republiky považují aktuální nežádoucí stav věcně související s klamavým označováním potravin za skutečně naléhavý a opakovaně upozorňují na nutnost dodržování požadavků všech platných legislativních předpisů, včetně speciálních požadavků na informování spotřebitele o skutečném místě původu potravin.



Mytí potravin

Na tomto webu je i zajímavá informace, které potraviny je vhodné mýt a které nikoliv. Pravděpodobně překvapí informace, že mytí syrového drůbežího, hovězího, vepřového, jehněčího nebo telecího masa před vařením se nedoporučuje.

Další informace v článku s názvem Mytí potravin Bezpečnost potravin A-Z (bezpecnostpotravin.cz).


43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page