top of page
  • Marta Dušková

Utonutí je rychlé a tiché

Mýtus, že kdo se topí, křičí, je velmi rozšířený, ale není to pravda. Tonutí je tichá věc, člověk nepozorovaně zmizí pod hladinou. V rámci Světového dne prevence tonutí 25. července se zaměřuje na tonutí nejen Ministerstvo zdravotnictví, ale i Policie ČR.

V České republice se ročně utopí kolem 250 lidí, což je v přepočtu na počet obyvatel stejné množství jako v několikanásobně větší Velké Británii, počet utonulých je tedy dost vysoký.

Policie České republiky zveřejnila ke dni prevence základní zásady bezpečnějších skoků do vody:

✅ Vždy před skokem zvažte svůj aktuální fyzický a zdravotní stav. Do vody rozhodně neskákejte uřícení, vaše tělo šok z teplotního rozdílu nemusí zvládnout.

✅ O místě, kam chcete skákat, musíte vědět úplně všechno. Zjistěte si, jestli v místě nejsou skoky do vody přímo zakázané. Rozhodující je dále hloubka, podvodní terén i různé překážky pod hladinou, o které byste se mohli zranit (kámen, strom, odhozené odpadky aj.). Nespoléhejte ani na to, že včera bylo místo pro skákání bezpečné.

✅ Skoky z velké výšky nejsou pro každého. Pokud neovládáte dokonale techniku skoku, nepouštějte se do nich. Vždyť vodní hladina má při skoku z velké výšky vlastnosti jako betonová zeď. Už náraz na hladinu může být proto fatální.

✅ Bezpečnější je skákat do vody po nohou.

✅ Pokud chcete skákat do vody z lodi, nezapomínejte na to, že se můžete o plavidlo zranit. Plavidlo by rozhodně nemělo být v pohybu. Pečlivě zvažte, zda zvládnete po skoku plavat ve velké hloubce, často své udělá už jen psychika.

✅ Stejně jako u koupání či plavání platí, že byste u vody neměli být sami.


Vodní záchranná služba ČČK vydala desatero bezpečného pobytu u vody:

1. Na plavidla nepatří děti bez řádně upevněné záchranné vesty

2. Nebuď ve vodě hrubý a bezohledný

3. Neplav a neskákej do vody v neznámých místech

4. Plav ve vyznačeném prostoru

5. Neplav do blízkosti plavidel a plavební dráhy

6. Nechoď se koupat sám

7. Neplav, jsi-li rozpálený nebo unavený

8. Neplav hned po jídle, nech si alespoň 1 hodinu odstup

9. Neplav daleko od břehu

10. Uposlechni pokyny členů VZS a nepřekážej jim v práci


Z informací z Českého statistického úřadu vyplývá, že tragédie se většinou stávají ve volné přírodě. K nejrizikovějším místům tedy patří přírodní koupaliště. Čísla utonulých se každý rok snižují, přesto je pořád utonulých hodně a převažují muži nad ženami.


Prevencí se zabývá web Bezpečné dětství v rámci svého projektu U vody bez nehody Bezpečné dětství | u vody bez nehody (bezpecnedetstvi.cz), kde je možné si připomenout před pobytem u vody důležitá pravidla pro plavání, plavbu či různé vodní sporty.


U vody je třeba myslet na bezpečí, aby si každý užil krásné a pohodové léto.


Úvodní foto je ilustrační.

15 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page