top of page
  • Marta Dušková

Už nominace na Cenu hejtmanky jsou oceněním

Aktualizováno: 3. 12. 2021

Aktuálně: Hlasování je prodlouženo do 17. prosince

Na Cenu hejtmanky Středočeského kraje bylo nominováno 36 osobností a myslím, že už nominace je sama o sobě oceněním nominovaných osobností. Hlasovat na Cenu hejtmanky je možné do pátku 10. prosince. O výběru v kategoriích za hrdinský čin a společenskou odpovědnost, kultura, sport, vzdělávání, věda a výzkum, pracovník veřejného sektoru, podnikatel/podnikatelka rozhoduje hodnotící komise.

O kategorii cena veřejnosti rozhoduje veřejnost hlasováním. Mezi nominovanými jsou čtyři osobnosti z mělnického regionu. Jitka Čadek Čvančarová Mělník, Aleš Charvát Ledčice, Kristýna Matějková Ledčice, Milada Petrová Mělník – Mlazice.

Medailonky nominovaných a odkaz na hlasování je zveřejněn webových stránkách Středočeského kraje Cena hejtmanky 2021 - nominovaní | Informační systém krajského úřadu (kr-stredocesky.cz).


Jak vnímá svoji nominaci podnikatelka Milada Petrová, jsem se zeptala osobně v ráji fuchsií v Zahradnictví Petro:

O nominaci jsem se dozvěděla z dopisu od hejtmanky a byla jsem neuvěřitelně překvapená, jak jsem se tam zrovna já mohla octnout. Ani jsem tomu zpočátku nevěřila. Moje snacha pracovala v covid centru, a tak jsem si myslela, že je to cena pro ni. V dopise bylo jen oslovení paní Petrová a my jsme tři. Tak jsem zavolala do úřadu a bylo mi řečeno, že jsem to já. Ovšem kdo mě nominoval, to mi nechtěli prozradit a přečetli mi jen, za co jsem nominovaná. Za rozvoj českého zahradnictví s přesahem do zahraničí, hodně spolupracujeme s Německem a Rakouskem.

Já si myslím, že už nominace je sama o sobě oceněním. Je jen 36 osobností ze Středočeského kraje. Někdo si musel všimnout jejich práce pro společnost a nominovat na cenu.

Jsem překvapená, ale je pravda, že jsem pro fuchsie udělala asi hodně, sbírám je 35 let a sbírku máme opravdu velikou. Mám velký handicap, že neumím žádnou řeč. Letos mi volali ze Spojeného království a ze Švédska, chtěli si objednat a chtěli nějaké informace, ale to se bohužel ode mě nedozvědí. Teď se celkově utlumilo pěstování fuchsií v Evropě, tak nás lidé hodně hledají. A vidím v administraci našich stránek, z jakých zemí hledají lidé u nás informace. A je málo šlechtitelů fuchsií, jeden pán je v Německu a ten za rok vyšlechtí 2 až 3 nové odrůdy, které mi pak sem přivezou, abych je uvedla na trh.


Vím, že se věnujete několik let handicapovaným dětem.

My u nás prodáváme výrobky handicapovaných dětí z Kostelce, tam je dílna. Prodáváme je samozřejmě bez zisku, jak to koupíme, tak to prodáme. A jinak k nám jezdí dětský domov ze Staňkova, kde znám paní ředitelku, několikrát do roka. Tady mají zastávku, když jedou na výlet, já jim dám oběd, nějaké dárečky a děláme tady pro ně i sbírku oblečení. Ti už sem jezdí dlouho a říkají mi teto nebo babičko a moc se sem těší. A na Vánoce jim pak dáme třeba deset tisíc, aby pak mohli jet zase někam na výlet. Tak je podporujeme.


Slovo redaktorky

Paní Miladu Petrovou znám osobně už delší dobu. Je to příjemný, usměvavý a skromný člověk, který se moc rád neprezentuje. Loučím se se slovy, že se třeba sejdeme k rozhovoru, a nejen ke krátkému povídání, až získá cenu. Ona ale kroutí hlavou, že cenu nezíská a rozhodně jí to nevadí. A jak už jsem psala na úvod, už nominace je sama o sobě cenou.

56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page