top of page
  • Marta Dušková

V Zooparku Olovnice se setkáte mimo jiné se lvi, tygrem či roztomilými surikatami

Zoopark Olovnice nabízí možnost vidět desítky zvířat v rodinném prostředí aneb zvířátka na dosah ruky. Zoopark se rozkládá ve víceúrovňovém terénu, který překvapí svojí rozlohou. Ve všech koutech parku je spoustu zeleně a je vysazována i nová v podobě malých stromečků.

Hned při vstupu do zooparku přivítá návštěvníky výběh surikat, za kterými mohou děti tak blízko, jak to jen tato roztomilá zvířata dovolí. Stejně tak je možné trávit čas se spoustou morčátek, která na rozdíl o surikat lze pochovat. V dalším výběhu vítají návštěvníky roztomilé kozičky a rozkošné prasátko, které čekají na pohlazení a krmení.

Mezi další zvířata, která jsou v zooparku k vidění, patří mimo jiné tygr a lvi, krásná zvířata, která ovšem hladit není radno, dikobraz, lama a desítky dalších. V parku je myšleno i na odpočinek a po celé trase prohlídky jsou odpočinkové zóny se sezením, odkud je možné pozorovat zvířata.

O historii i provozu zooparku vypráví Miroslav Vedral, zakladatel zooparku.


Zoopark rozhodně není výdělečný podnik, je to spoustu práce, času a starostí a člověk to musí dělat s láskou. Co vás vedlo, jaký byl prvotní impulz, k založení zooparku?

Moji rodiče tady odjakživa chovali zvířátka, táta byl ve svazu chovatelů a pořádal dokonce velké výstavy v místním mlýně, dokud nebyl mlýn vrácen po revoluci v restituci. A pak jsme to tady u nás začali každý rok rozšiřovat. Jednou přišel známý, jestli se může podívat na zvířata a pak se ptal, proč to nemám otevřeno veřejnosti. Začali jsem tedy dobrovolným vstupem pro toho, kdo chce přijít a najednou se z toho stal veřejně přístupný park. Lidi sem chodí rádi a máme plno dobrých recenzí. Snažíme se, aby tady bylo dobře hlavně zvířatům a pak teprve lidem, a když se lidé vracejí, máme radost.


Kolik je v zooparku druhů zvířat?

Původně jsme tady měli asi 52 druhů zvířat, ale vzhledem k tomu, že nemáme licenci zoologické zahrady, tak jsme podle zákona o zoologických zahradách museli počet zvířat snížit, některá prodat, takže nyní máme 19 volně žijících druhů zvířat a zbytek jsou domácí zvířata. Omezili jsme například papoušky, nějakou drůbež, bažanty.


Jak dlouho funguje zoopark?

V tomhle rozsahu asi 6 let, ale jinak, jak jsem říkal, vlastně od malička. Nyní pořádáme komentované prohlídky pro školy, většinou se tady běžně pohybujeme mezi lidmi, takže v případě zájmu je informujeme o svých poznatcích o zvířatech. Jak se o zvířata starat, jak je chovat, je i možné u nás nějaké zvíře koupit. Morčátko, králíčka, dikobraza či klokana, ale tam už je zapotřebí, aby člověk byl zkušený chovatel. Máme otevřeno každý den po celý rok. Nebereme žádné dotace ani příspěvky od státu. Oba s manželkou máme ještě svoje povolání, abychom mohli zoopark provozovat. Jsme rodinný podnik a na provozu se podílí celá rodina.


Slovo redaktorky

Přestože píšu o mělnickém regionu už několik let, Zoopark Olovnici jsem objevila náhodou při sbírání informací pro jiný článek asi před měsícem či dvěma. A výlet s vnoučaty o prázdninách dostal letos jasnou podobu. Jet na místo, které nikdo z nás nezná. Udělat reportáž byl už druhotný plán. Překvapila mě celkem velká návštěvnost, nečekaná v pondělní dopoledne. Nebyli jsme tady určitě naposledy.


Informace o zvířatech v zooparku Olovnice, a nejen o nich jsou zveřejněny na webu zooparku Zoopark Olovnice - Úvodní stránka


289 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page