top of page
  • Marta Dušková

Varování před podvody v kyberprostoru

Policie ČR opakovaně varuje před podvody v kyberprostoru, přesto v posledních měsících stoupá počet podvedených a poškozených, kteří se nechali nalákat na různé formy podvodů.

Další rady Policie ČR a informace o prevenci jsou k dispozici Rady Policie ČR a informace o prevenci - Policie České republiky.


Policie ČR připravila shrnutí nejčastějších forem podvodů, před kterými varuje:

1) Vydávání se za falešné bankéře a policisty

Pokud Vám zavolá jakýsi „bankovní expert“ a „policista“ (oba zdánlivě volající z čísla patřícího Vaší bance a Policii ČR) s tím, že máte napadený bankovní účet a je nutno Vaše úspory, a nejlépe navýšené o další úvěr, buď v hotovosti vyzvednout a „ochránit“ je tím, že je vložíte do BITCONMATU... (např. v OC FORUM) nebo převést na jím uvedený „zabezpečený účet“ - NEDĚLEJTE TO!!! Vězte, že...když budete postupovat dle instrukcí podvodníka, jsou Vaše peníze nenávratně pryč!!! BITCOIN ATM není úschovna žádné banky. JE TO PODVOD!!!


2) „Výhodných“ investic do KRYPTOMĚN

Nikdy si nepouštějte k sobě do počítače, notebooku, telefonu apod. cizího člověka prostřednictvím aplikací ANYDESK, TEAMVIEWER, REVOLUT apod. Vězte, že...1.000,- USD denně za nic Vám opravdu nikdo nedá!!! JE TO PODVOD!!!


3) Smyšlených příběhů o „americkém vojákovi“, „doktorovi“ nebo jiných „romanticky“ laděných zpráv a příběhů

AMERICKÝ VOJÁK, DOKTOR – SLADKÝ PODVOD – ten fešák, co si s Vámi romanticky dopisuje lámanou češtinou, opravdu není ten, za koho se vydává a OPRAVDU nikdy, NIKDY, nepřijede, tak mu neposílejte žádné peníze!!! Vězte, že...ten fešák Vám také žádné peníze neposlal a nepošle!!! JE TO PODVOD!!!


4) Podvody na inzertních portálech

Pokud něco prodáváte na např. www.BAZOS.cz(link is external) , www.VINTED.cz(link is external) apod. nikdy nevyplňuje svoje přístupová hesla k bankovním účtům, platební kartě (PIN, CVC kódy) na internetu!!! Vězte, že...ten nabízený kurýr nikdy nepřijede!!! JE TO PODVOD!!!


Proto přemýšlejte, uvažujte, nevěřte každému, buďte obezřetní!!! A pokud nevíte, anebo si nejste jistí, poraďte se (na lince 158), dokud je čas, pak už bude pozdě!!! Pomáhat a chránit

53 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page