top of page
  • Marta Dušková

Vernisáž otevřela exteriérovou výstavu, která na několik měsíců oživí park u kostela sv. Ludmily

Regionální muzeum Mělník ve spolupráci s městem Mělník připravilo exteriérovou výstavu s názvem Jan Jindřich Lucemburský – rodák mělnický a věrný bratr Karla IV. Výstava, která je instalována v parku u kostela sv. Ludmily, připomíná 700. výročí narození této osobnosti, jehož jméno je spojeno se „zlatým“ čtvrtstoletím v dějinách Moravy. Narodil se 12. února 1322 v Mělníku.

Slavnostní vernisáž výstavy zahájil historický průvod v podání skupiny Rytířů Mělnických, který ve čtvrtek 16. června vyrazil z radničního dvora přes náměstí Míru, ulicí Svatováclavskou okolo chrámu sv. Petra a Pavla a dále historickou částí města a končil v parku u kostela sv. Ludmily, kdy byla poté zahájena výstava, kterou připravil muzejní historik Lukáš Snopek.


Výstava je součástí projektu Z Mělníka až do Brna a Králova Pole: Po stopách Jana Jindřich Lucemburského, markraběte moravského, nad kterým převzala záštitu hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.


Uplynulo 700 let od narození markraběte Jana Jindřicha Lucemburského, za jehož vlády došlo k rozkvětu Moravy. Oslavy jubilea propojily mimo jiné Brno s rodištěm moravského Lucemburka ve středočeském Mělníku. Na projektu po celý rok 2022 spolupracují zástupci města Brna a Mělníku, kteří se zúčastnili i čtvrteční vernisáže vedle ředitelky muzea Miloslavy Havlíčkové a dalších významných účastníků.


Výstavu v parku je možné shlédnout až do 20. listopadu. Představí návštěvníkům osobnost markraběte Jana v kontextu se životem mocných, kde je třeba uvážit hodnotu manželství i pevné sourozenecké vazby pro stabilitu a rozvoje společnosti.

115 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page