top of page
  • Marta Dušková

Vláda uspíšila rozvolnění. Platí již od soboty

Kvůli úpravě testování na dětských táborech, z nichž některé začnou před prázdninami, posunula vláda na dnešním jednání 21. června původně plánovaný soubor rozvolnění z 1. července už na sobotu 26. června.



Posun rozvolnění se týká maloobchodu a služeb a uspíší se rozvolnění v kultuře a při hromadných akcích. Poslední víkend před prázdninami se bude moci venku účastnit akcí 5000 lidí a uvnitř 2000 návštěvníků, kapacita bude moci být zaplněna maximálně ze 75 procent.


Ke stejnému datu je povolena konzumace v kinech, v muzeích a galeriích bude moci být jeden návštěvník na deset metrů čtverečních. Bez omezení budou moci skupiny navštěvovat hrady a zámky, pokud budou mít negativní testy na koronavirus nebo budou očkováni proti covidu-19.


Podle dohody ministerstva zdravotnictví se zástupci České rady dětí a mládeže (ČRDM) děti, které se před odjezdem prokážou negativním PCR testem, se nebudou muset na táborech testovat každých sedm dní. Pro vyhnutí se opakovanému testování přitom nebude nutné, aby se PCR testem prokázali všichni účastníci tábora, jak minulé pondělí schválila vláda. Přetestování bude po sedmi dnech povinné jen u dětí, které před odjezdem podstoupily antigenní test nebo samotest na místě.


V kultuře aktuálně platí, že na kulturních akcích může být 1000 lidí uvnitř a 2000 venku. Podmínky testování se v kultuře sjednotily s restauracemi a na kulturních akcích je možné konzumovat občerstvení formou bufetu nebo bufetu s obsluhou s výjimkou konzumace v hledišti. Možné je naplnit jen polovinu hlediště uvnitř. Uvnitř mohou i nadále být jen usazení diváci, venku je možné prodávat i lístky na stání s tím, že na každého diváka musí vyjít čtyři metry čtvereční. Stále pro návštěvníky platí nutnost mít zakryté dýchací cesty.

216 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page