top of page
  • Marta Dušková

Vánoce jsou časem konání dobrých skutků a charity, ale i rájem pro podvodníky

Vánoční čas vyvolává v mnoha lidech touhu pomáhat ostatním více než jindy během roku. O tom vědí své právě podvodníci, které využívají vánočního času a povede se jim lépe podvést důvěřivé lidi. Využívají k tomu například žádostí o příspěvek do údajné veřejné sbírky na pomoc potřebným. Právě v této době je nutné předvídat a být obezřetný.



Aktuálně pořádané veřejné sbírky jsou vždy zveřejněny na webu Ministerstva vnitra ČR Seznam veřejných sbírek - Ministerstvo vnitra České republiky (mvcr.cz), kde je možné právě pořádané sbírky vyhledat.


Ale je možné, lépe je nutné si prověřit žadatele o příspěvek do sbírky přímo na místě. Ten, kdo vybírá peníze, by měl předložit osvědčení příslušného krajského úřadu, plnou moc od pořadatele sbírky s osobními údaji pověřené osoby. Kasička na peníze musí být opatřena pečetí příslušného města, není přípustné přelepení víka obyčejnou samolepkou.


Odpovědi na otázky, kdo může pořádat veřejnou sbírku a jaké sankce jsou v případě nedodržení povinností, jsou zveřejněny na stránkách Policie ČR Pomáháme seniorům, chráníme seniory - veřejné sbírky - Policie České republiky.



23 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page