top of page
  • Marta Dušková

Vánoční strom přání aneb děti dětem…

Žákovský parlament Základní školy Jungmannovy sady v Mělníku právě připravuje zajímavý projekt s názvem Vánoční strom přání pod vedením koordinátorek Michaely Slánské a Lucie Mrázikové. Michaela Slánská je učitelkou na základní škole a Lucie Mráziková pracuje jako asistent pedagoga na Základní škole Jungmannovy sady.



Lucie Mráziková o projektu: „Napadlo nás, že by se naše škola mohla podílet na nějakém vánočním projektu a zpříjemnit svátky dětem bez rodin z dětského domova. Nápad se dětem v žákovském parlamentu moc líbil, a tak začaly samy na projektu pracovat“.

Michaela Slánská dodává: „Naše základní myšlenka byla kontaktovat nějaký dětský domov, kde jsou děti, které si nemohou užít svátky se svými blízkými s rodinou. Nejdříve jsme měli v plánu kontaktovat dětský domov v jižních Čechách, nakonec padla volba na Dětský domov v Liběchově“.


Liběchov byl vybrán z důvodu blízkosti, děti jej znají, je to pro ně konkrétní místo. Děti v žákovském parlamentu napadlo samotné, že sehnat a dát dárek je vlastně dost málo. Že by bylo hezké udělat něco víc. A pak přišel nápad pozvat děti z domova do školy a připravit pro ně hezký celý den.


„Teď jsme ve fázi, kdy už byl určen konkrétní den a to 19. prosince. Seznam dárků už máme pro šest chlapců z liběchovského domova, kteří nemají žádnou rodinu a výběr provedla paní ředitelka domova spolu s paní vychovatelkou. Většina dětí je romského etnika, což budeme mít i další rozměr a to výchovný, který je tolik potřebný obzvlášť v dnešní době. Chlapcům je od 9 do 17 let a my teď spolu s dětmi z parlamentu vymýšlíme program. Budeme se pravděpodobně věnovat trochu sportu, projdeme si Mělník, aby děti poznaly i město, pak plánujeme společnou svačinu, a nakonec předání dárků u vánočního stromečku“, říká Lucie Mráziková s nadšením.


Název projektu Vánoční strom přání byl vybrán dětmi asi ze čtyř návrhů a děti samy trvaly na tom, že v názvu musí být slovo vánoční, protože lidé jsem o těchto svátcích vstřícnější a mají víc ochoty obdarovat. Seznam dárků pro chlapce už je vytvořen. Chlapci si řekli většinou o drobnosti a praktické dárky. Přejí si knihu, hračku, oblečení či voňavku. Ten nejstarší se učí na kuchaře, tak by si přál sadu nožů.

V pondělí 4. prosince budou děti ve škole zdobit stromeček a je plánu ozdobit jej i zavěšenými vánočními přáními dětí. Škola má 630 žáků, a tak aby se předešlo případným zmatkům, bude u stromečku se seznamem přání sedět někdo z parlamentu. Dárek k zajištění si může vybrat jednotlivec či celá třída nebo ročník a připsat se závazně do seznamu. Dárce se zaváže k tomu, že dárek sežene, zabalí a třeba připíše nějaký vzkaz.


„Myšlenka nebyla o tom, že se sežene kasička, do které bude někdo přispívat a pak to půjde jeden člověk hromadně koupit za školu. Mělo to být o tom, aby vše děti zařídily od začátku, aby měly zodpovědnost dovést vše do konce. A vlastně to i kolektiv semkne, když budou společně něco řešit. Je to vlastně společný prožitek. Budeme doufat, že pro chlapce díky našim dětem budou svátky i něco lepší“, vysvětluje na závěr Michaela Slánská.


Foto archiv Michaela Slánská





81 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page