top of page
  • Marta Dušková

Víte, jak správně nastavit klimatizaci?

Klimatizace je příjemná v těchto horkých dnech a je dobrým pomocníkem, pokud je správně používána a nastavena, aby neohrozila zdraví člověka. Pokud je používána nesprávně, může způsobit bolest hlavy, krční páteře, kloubů, svalů a různé infekce dýchacích cest.

Pokud je venku sauna jako v těchto dnech, uvnitř nesmí být mrazák ať už doma, tak v práci a kdekoliv jinde ve vnitřních prostorách. Ovšem vysoká vnitřní teplota není nic příjemného, způsobuje potíže s dýcháním, malátnost, bolesti hlavy.


Ministerstvo zdravotnictví na svém Facebooku radí, jak správně nastavit klimatizaci:

1) Rozdíl mezi teplotou venku a v místnosti by neměl přesáhnout 5 stupňů, pokud je venkovní teplota 30 °C, pak by nejnižší teplota v místnosti měla být maximálně 25 °C. Kdyby byl rozdíl větší, riskujete tzv. teplotní šok, kdy tělo není schopno efektivně regulovat svoji teplotu a rychle reagovat na změny okolní teploty.

2) Nasměrování klimatizace také hraje významnou roli, protože pokud by nám vzduch z klimatizace proudil přímo za krk či na hlavu hrozí bolesti hlavy, ztuhlost svalů či blokáda krku. Rychlost proudění by měla být spíše na střední úrovni. Obdobné riziko přináší i ventilátory.

3) V klimatizovaném prostředí by vám neměla být zima, ale měli byste se cítit příjemně.

Klimatizace bohužel velmi vysušuje a může způsobit podráždění očí nebo dýchacích cest. Doporučujeme preventivně užívat kapky do očí a zvlhčovače vzduchu.


Existují rizikové skupiny lidí, které by se měly dlouhodobému, a hlavně agresivnímu používání klimatizace vyhnout. Patří sem malé děti, ale i ty starší a senioři. V jejich případě se termoregulace chová jinak než v dospělosti.


Následně se vyššímu riziku vystavují lidé s oslabenou imunitou nebo ti, kteří se zotavují z nějakého onemocnění. Ale třeba i kuřáci či alkoholici. Stejně tak i malé děti, novorozenci či miminka.


8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page