top of page
  • Marta Dušková

Víte, kam s nápojovými kartony? Třídíte je?

V evropském žebříčku třídění papírového a plastového odpadu se Češi dlouhodobě umísťují na předních příčkách. Třídíme i sklo a kovy, ale s nápojovými kartony zaostáváme.

Nápojové kartony patří do oranžového kontejneru. Pokud v okolí není, kartony se mnohdy třídí společně s plasty, stačí si přečíst popisek na žlutém kontejneru.

V roce 2020 podle statistiky společnosti EKO-KOM vytřídil každý obyvatel České republiky téměř 67 kilogramů odpadu. Nejvíce se tradičně třídil papír, na druhém místě skončilo sklo a třetí příčku obsadil plast.


„Je vidět, že Čechům na ekologii záleží a mají zájem vracet obaly zpět do oběhu. Je však velká škoda, že zaostávají právě ve sběru a třídění nápojových kartonů, protože se jedná o obal, který je recyklovatelný ve velké míře. Díky složení nápojových kartonů (vyrobených zejména z obnovitelných materiálů) a jejich vysoké efektivitě v rámci balení a přepravy, mají nejnižší uhlíkovou stopu ve své kategorii, zejména mléka a džusy. Ve velké míře tak přispívají k nízkouhlíkové oběhové ekonomice," říká Annick Carpentier, generální ředitelka ACE, sdružení výrobců nápojových kartonů.


Na evropský trh se ročně dostane kolem 900 000 tun nápojových kartonů a více než polovina se využívá pro balení mléčných výrobků, zbytek na džusy a jiné tekuté potravinářské výrobky. Obyvatelé členských zemí Evropské unie vytřídili za poslední dva roky a vrátili k recyklaci přes polovinu použitých nápojových kartonů.


17 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page