top of page
  • Marta Dušková

Věděli jste, že sladké nápoje tělo oteplují? Ve vedrech se jim tedy vyhýbejte

Některé rady, jak si chránit zdraví v tropických dnech, jsou obecně známé. Tam patří například vhodné oblečení či nezbytná pokrývka hlavy, pitný režim, vhodná strava.

Co se týká pitného režimu, je důležité vědět, že sladké nápoje tělo oteplují, protože cukr je v těle částečně převáděn na teplo a tím se zhoršuje pocit horka.



Nejvhodnější je střídat čistou vodu s minerálkou. Minerálka doplňuje ionty, které tělo ztratilo pocením. Vhodný je i chlazený slabý čaj černý nebo bylinkový. Obzvlášť ve vedrech je nutné vybízet děti a staré lidi k pití, protože často pocit žízně nemají.


Je nutné si také uvědomit, že k dehydrataci organismu přispívá i klimatizace, která je jinak v horku velmi potřebná. Klimatizace vysušují vzduch, který každý dýchá, proto by se mělo v klimatizovaných místnostech častěji pít a také chladit místnost přiměřeně. Klimatizace by v létě měla být nastavena na teplotu nejvýše o 5–7 °C nižší, než je venkovní teplota.


Nebezpečné přehřátí organismu hrozí více než v extrémním horku v kombinaci s vysokou vlhkostí vzduchu. Pokud je vlhkost vzduchu na minimu, lidské tělo dokáže podle některých vědeckých studií zvládnout i teploty kolem 50 °C. Při vysoké vlhkosti vzduchu je nebezpečná i teplota okolo 31 °C, aby se organismus začal nebezpečně přehřívat.


Při extrémním přehřátí organismu hrozí úpal, z horka mohou vzniknou křeče a případně celkové vyčerpání organismu.


Podrobnými informace na téma ochrana zdraví v tropických dnech se zabývá Národní zdravotnický informační portál v článku Jak si chránit zdraví v tropických dnech | NZIP.

Úvodní foto NZIP

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page