top of page

Zábavný pravopis ale není vůbec zábavný!

Před koupí knihy Zábavný pravopis, která je zařazena v internetových knihkupectvích mezi učebnice, bych doporučila rodičům knihu rozhodně pečlivě prolistovat.

Kniha není zábavná, možná ji lze zařadit spíše mezi horory. Kniha se věnuje vyjmenovaným slovům formou luštění a je určena pro školáky od 8 let. Až potud vypadá kniha opravdu lákavě, a sama bych ji koupila vnoučatům, ale jen do té doby, než ji začnete listovat.

Mezi vyjmenovanými slovy například po P se objevuje slovo soudní pitva a ilustrace s veršováním „zavřeli ho do vězení, to vám bylo utrpení, pykat musel dosti“. Nezdá se mi toto použití vhodné pro osmileté děti. A to je jen slabý odvar z ukázky této knihy.

Naprosto odstrašující příklad je použit při vyjmenovaných slovech po L, kde je vyprávěn příběh o nevěře ženy, kdy její muž dokonce chce spáchat sebevraždu a napíše lístek na rozloučenou. Spolykal prášky na spaní a pak si pustil plyn. Sebevražda se mu nakonec nepovede, protože zrovna nejde plyn.


Má jít zřejmě o nadsázku, ale té budou rozumět jen dospělí lidé nikoliv děti, které neporozumí ani slovům nevěra, natož sebevražda. A je to tak dobře, vždyť je jim teprve osm let!


Publikace Zábavný pravopis autorky Ivy Novákové je bez doložky Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, nejde tedy o učebnici, jejíž vydání může ministerstvo či školní inspekce nějak ovlivnit.


Zaleží tedy na rodičích, zda chtějí, aby jejich děti měly tuto poněkud kontroverzní knihu ve své knihovničce. Možná je kniha i pravopis naučí, ale přinejmenším jim zahltí jejich osmiletý mozek různými otázkami a přemýšlením nad slovy a výrazy, které opravdu ještě nemusí a ani by neměly znát.


Názor na knihu považujte čistě za můj subjektivní názor, nicméně měla jsem potřebu na knihu upozornit.


Fotografie jsou čerpány z internetových knihkupectví a přiblíží stránky uvedené knihy. Rozhodnutí je pak na vás.

80 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page