top of page
  • Marta Dušková

Divadelní sál kulturního domu patřil šesti výpovědím, šesti pohnutým osudům

Závěrečná slavnostní veřejná prezentace projektu Post Bellum: Příběhy našich sousedů se uskutečnila minulý týden v divadelním sále Masarykova kulturního domu v Mělníku.


Šest týmů ze základních škol ze Štětí, Dolních Beřkovic a Mělníka představilo výsledky své několika měsíční práce prostřednictvím audioreportáží a videoreportáží, kterými zachytili příběhy a výpovědi pamětníků.


Diváci v sále si mohli vyslechnout autentická svědectví o bombardování Mělníka piloty Rudé armády v den konce války 9. května 1945, zážitky za okupace v srpnu 1968, svědectví o době kolektivizace zemědělství či o znárodnění kožedělné fabriky.


Reportáže doplnily dobové fotografie, které umocnily vyprávění pamětníků. Všechny týmy ze ZŠ Školní ve Štětí, ZŠ Ostrovní ze Štětí, ZŠ Dolní Beřkovice a z Mělníka ZŠ Jungmannovy sady a dva týmy ZŠ Seiferta se ujaly svých projektů se ctí a zpracovaly ve svém volném čase zajímavé reportáže. Je třeba připomenout, že zásluhu na uskutečnění projektu mají bezpochyby vedoucí týmů z řad učitelů, kteří vedli své týmy ke zdárnému konci.


Velkou zásluhu na každoročním projektu Příběhy našich sousedůkoordinátor projektu Michal Šimek a v neposlední řadě Post Bellum se svým projektem Paměť národa, který uvedený projekt vyhlašuje a zaštiťuje. Letos se projekt uskutečnil po dvouleté nucené přestávce v souvislosti koronavirovou situací.


Všechny letošní příběhy pamětníků Jiřího Dostálka, Jany Doležalové, Olgy Tiché, Slávky Chlumské, Olgy Vrbové a Pavla Papazova budou zveřejněny s nahrávkami i dobovými fotografiemi na Příběhy našich sousedů – Příběhy, které v učebnicích nenajdete (pribehynasichsousedu.cz).


Zážitky ze zpracování projektu týmu ZŠ Jungmannovy sady Mělník je možné si přečíst v článku Projekt Příběhy našich sousedů jde do finále (kanalem.com).

41 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page