top of page
  • Marta Dušková

Téma letních dnů: zmrzlina. Umíte si správně vybrat?

Výběru zmrzliny většinou nikdo nevěnuje mnoho času či pozornosti, snad jen když vybírá v marketu větší balení a většinou je rozhodující chuť, málokdo řeší něco jiného.

Před začátkem prázdnin ověřovali hygienici v ČR výrobu a prodej zmrzliny v restauracích, kavárnách, a především v sezónních stáncích. V tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví je uvedeno, že bylo celkem provedeno 473 kontrol, prověřeno celkem 751 stánků v rekreačních oblastech. Výsledky v obou případech nedopadly dobře.

Byly zjištěny nedostatky v nedodržování hygieny výroby, nejsou vytvořeny podmínky pro osobní a provozní hygienu především ve stáncích. Za spoustu dalších nedostatků v rámci kontrol kvality zmrzliny byly uděleny pokuty, v některých případech byla pozastavena činnost, ve dvou případech byl z důvodu závažnosti stavu stánek na místě uzavřen.

“V rámci kontrol kvality zmrzliny byly provedeny i odběry vzorků zmrzliny na mikrobiologický rozbor. Těch bylo odebráno 399. Vzorky jsou v současné době analyzovány, ale již 132 jich nevyhovělo s nadlimitním množstvím bakterií čeledi Enterobacteriaceae. V jednom případě byla zachycena bakterie stafylokok,” uvedl ředitel odboru Ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum.


Jak si vybrat správně kvalitní zmrzlinu, tím se zabývá i dTest v článku dTest: Jak vybrat zmrzlinu - Nezávislé testy, víc než jen recenze.


O kvalitě kupované zmrzliny by měl nejvíce napovědět zákonný název, který je většinou uveden na zadní straně obalu. Jde o zatřídění zmrzliny podle druhu a množství obsaženého tuku podle vyhlášky č. 397/2016, která udává požadavky na složení, jednotlivé kategorie i názvy.

- smetanové zmrzliny musejí ukrývat alespoň 8 % mléčného tuku a nesmí se do ní záměrně přidávat tuk a bílkoviny nemléčného původu.

- mléčné mražené krémy obsahují alespoň 2,5 % mléčného tuku a zároveň musejí obsahovat nejméně 6 % tukuprosté mléčné sušiny. Stejně jako u smetanové zmrzliny i zde platí zákaz přidávání bílkovin a tuku jiného než mléčného původu.

- mražené krémy s rostlinným tukem musejí obsahovat minimálně 5 % rostlinných tuků. I u této skupiny zmrzlin však doporučujeme číst složení. Někdy se do ní z legislativních důvodů dostanou i speciální výrobky, například bezlaktózové, u nichž není možné mléčný tuk použít.

- vodové mražené krémy neobsahují žádný záměrně přidaný tuk, jeho celková sušina nesmí být nižší než 12 %.

- ovocné mražené krémy rovněž neobsahují záměrně přidaný tuk, jejich celková sušina je nejméně 12 % a obsah ovocné složky alespoň 15 %. V případě, že jsou místo ovoce použity ořechy, musí jich být minimálně 5 %.

- sorbety jsou podobné ovocným mraženým krémům, ovocný podíl u nich však musí být nejméně 25 %, u ořechových sorbetů pak 7 %


Prodej zmrzliny podléhá přísným hygienickým pravidlům, a zásadní je nepřetržité skladování v teplotě -18 °C nebo nižší. Na všech obalech by mělo být uvedeno množství v gramech. Uvádění v litrech není pro spotřebitele výhodné, protože objem zmrzliny závisí na množství našlehaného vzduchu, které není předpisy nějak omezeno.


Fotografie zdroj pixabay.com a dtest.cz

8 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page