top of page
  • Marta Dušková

V Nelahozevsi byl včera slavnostně odhalen nový poeziomat

V rámci mezinárodního Fóra hejtmanů byl v úterý 23. března v Nelahozevsi slavnostně odhalen nový poeziomat hejtmankou Petrou Peckovou. Poeziomat je umístěn u studánky, která byla včera naplněna i rybičkami.



Stačí zatočit klikou a poeziomat návštěvníkům vypráví o životě a tvorbě Antonína Dvořák. „Jukeboxy na poezii“ jsou projektem Ondřeje Kobzy, které oživují veřejný prostor nejen po České republice, ale i v zahraničí. Jeden takový je i v Mělníku od dubna loňského roku, který vypráví, recituje a zpívá o víně, o řekách, o městě.



“Každé místo má svou historii, svého ducha a nezaměnitelné kouzlo. Poesiomat je pak takovým posilovačem genia loci,” říká zakladatel projektu a kulturní aktivista Ondřej Kobza. “Zároveň se snažíme, aby Poesiomat nebyl pouhým jukeboxem na poezii. Poetiku místa lze zachytit různými způsoby. Může to být lidové vyprávění, píseň, recept na tradiční jídlo nebo autentický zvuk,” doplňuje vynálezce Poesiomatu.

Delegace Fóra hejtmanů, které se konalo ve Středočeském kraji u příležitosti 20 let od vstupu České republiky do Evropské unie a zúčastnili se ho nejvyšší zástupci regionů z Francie (Burgundsko Franche-Comté), Polska (Opolské vojvodství) a Německa (Porýní-Falc), kteří spolupracují v rámci tzv. „4-Dohody.“, se zúčastnila odhalení poeziomatu a následujícího kulturního programu při příležitosti výročí 120 let od úmrtí hudebního skladatele Antonína Dvořáka.

Fotografie zdroj Středočeský kraj Facebook a obec Nelahozeves Facebook

43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page