top of page
  • Marta Dušková

Člověk nemusí být na problémy sám…

Každý má někdy splín, má pocit, že nějakou životní situaci nezvládá. Nechce se svěřit ani rodině ani přátelům, návštěva psychoterapeuta je příliš složitá a možná se ani nechce člověku řešit to tímto způsobem. Ale je potřeba si s někým popovídat, možná se i svěřit někomu, kdo bude naslouchat, a to někdy stačí, aby bylo líp.



V Mělníku existuje pomoc v rámci nového projektu Poznej svou duši, kam je možné přijít a vypovídat se. Popovídat si anonymně a nezávazně se svěřit se svými problémy je možné každou středu od 13 do 16 hodin v kavárně Café Živel v Ostruhové ulici 58 v Mělníku.


Nový projekt je aktivitou neziskové organizace Dobré místo, při které je využívána síť kaváren. Organizace spolupracuje mimo jiné s neziskovou organizací Fokus Praha, která poskytuje zázemí pro peer konzultantky i v Mělníku.


V příjemném prostředí kavárny jsou připraveny sympatické peer konzultantky Kristýna a Karolína, které chtějí naslouchat a pokusit se společně hledat nejhodnější řešení problému. Samy mají zkušenosti s nějakým problémem a vědí, co jim samotným pomohlo.


Kristýna Tóthová vysvětluje: „Peer konzultanti je nová služba, která nabízí možnosti, které tu dosud nebyly. Jsme trochu takovým „předskokanem“ psychologů a terapeutů, někdy pomůžeme sami, někdy můžeme dát i kontakt na odborníky. Pro někoho je návštěva ordinace více méně zavazující, už má člověk pocit, že tam musí chodit a řekne si, že si to raději vyřeší sám. Ale je důležité někdy neřešit to sám. K nám může člověk přijít a jen si tak popovídat a třeba přijde jen jednou. Je to anonymní návštěva, nic se nikde nebude zapisovat. Může přijít i s malým problémem, a pokud se mu nebude povídání líbit, může prostě odejít. My nebudeme vyzvídat, nebudeme problém rozebírat, je to pouze o tom člověku, co chce sdělit, o čem chce hovořit“.


Někdy pomůže jen to, že člověk sám o problému hovoří a někdy si právě při tom uvědomí, o čem to vlastně je a sám si problém ujasní. Problém, se kterým se nechce svěřovat rodině či přátelům třeba proto, že se bojí odsouzení. Peer konzultanti nikoho nesoudí a mohou pomoci nejen posloucháním, ale v rámci své služby mohou nabídnout i třeba společně strávenou procházku, či návštěvu akce, kam člověk nechce jít sám apod.

„U nás se může člověk svěřit se svým trápením a my nikoho nebudeme hodnotit a možná najdeme společně cestu, jak z toho ven. Možná přijme i pozitivně, že mu řekneme, že my s tím máme sami zkušenosti a třeba tady najde i sílu pro další cestu životem. A pokud přijde znovu, naváže se určitá vazba. Můžeme každého třeba i nasměrovat kde a jak problém řešit“ doplňuje Kristýna.


Peer konzultanti už je dnes profese a peer konzultanti jsou zaměstnanci, kteří se sami potýkali s nějakým problémem, něco zažili a umí tedy lépe naslouchat.

111 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page