top of page
  • Marta Dušková

Žádosti o další kotlíkové dotace je možné podávat od 5. září

Další vlna kotlíkových dotací je spuštěna od 5. září 2023 a žádosti na základě dotačního programu Výměna zdrojů tepla na pevná paliva ve Středočeském kraji pro nízkopříjmové domácnosti 2 je možné podávat až do 31. srpna 2024.



Podle zákona o ochraně životního prostředí již nebude možné od září 2024 provozovat kotle 1. a 2. emisní třídy. V provozu budou moci být pouze kotle na tuhá paliva, která splňují nejméně 3. emisní třídu, což jsou zpravidla kotle s rokem výroby po roce 2000. V opačném případě hrozí provozovateli pokuta až 50 tisíc korun.


„Celkově se jedná již o pátou výzvu na příjem žádostí o dotaci na výměnu starých kotlů na tuhá paliva, tentokrát jsou oprávněnými žadateli jsou lidé v důchodu, v invalidním důchodu 3. stupně a ti, kteří pobírají příspěvek na bydlení. Alternativou pro ostatní je dotační program Nová zelená úsporám, který zajišťuje Státní fond životního prostředí,“ doplnil Michael Kašpar, náměstek hejtmanky pro oblast financí a dotací.

Zřízena je i infolinka přímo ke kotlíkovým dotacím (tel. 257 280 991) a kontaktní e-mailová adresa kotliky@kr-s.cz. Všechny potřebné informace k dotacím jsou zveřejněny na webu Kotlíková dotace 5. výzva - Webový portál Středočeského kraje (stredoceskykraj.cz).




26 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page